Mesarska cesta Seznam forumov Mesarska cesta
Stanovanjski kompleks Poljansko nabrežje - forum je namenjena izključno lastnikom oz. stanovalcem v novem stanovanjskem kompleksu "Poljansko nabrežje".
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Nasveti kako ravnati s SPL

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> SPL d.d.
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
apnea
Uporabnik pripravnik


Pridružen/-a: 20.02. 2011, 18:42
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2011 20:32    Naslov sporočila: Nasveti kako ravnati s SPL Odgovori s citatom

Sotrpini iz neke druge soseske pod oblastjo SPL vam posredujemo svoje dosežke.

Prvo kar sploh morate storiti je, da NO zahteva od SPL seznam lastnikov stanovanj in garaž s površinami in deleži. SPL vam bo odgovoril, da gre za varovanje osebnih podatkov. Prijavite upravnika uradu informacijskega pooblaščenca in seznam boste dobili! Seznam vam bo omogočil pregled nad situacijo, preverjanje sklepčnosti, odločanje s podpisovanjem listine v kateri bodo vedno pravilni podatki, katerim SPL ne bo mogel ugovarjati in končno sestavo pogodbe o medsebojnih razmerjih skladno s svojimi potrebami.

Nadalje, zaprosite Stanovanjski inšpektorat in Tržno inšpekcijo, da preveri pogodbo o upravljanju. Če je v pogodbi sosesko označena za funkcionalno celoto je narejena ena pogodba za vse stavbe. Funkcionalna celota je mišljena običajno zaradi skupne garaže in je izmišjotina, ki gre v korist upravniku. Garaža ima verjetno svojo katastrsko številko in je formalno samostojna stavba, čeprav tlorisno povezuje vse stanovanjske stavbe. Pogodba pa ne sme biti ena temveč mora vsaka stavba, ki ima svojo identifikacijsko številko v katastru, imeti svojo pogodbo z upravnikom sicer je pogodba neskladna z zakonom. Vidim, da ima pri vas ena stavba več vhodov in da so štiri take stavbe torej morate imeti 4 pogodbe, ki so sicer lahko po vsebini enake toda navedena mora biti le ena stavba s pripadajočimi vhodi. To pa pomeni, da ima vsaka stavba, na Geodetski upravi trdijo celo vsak vhod, možnost, da odloča sama o odpovedi upravniku, da izbira svojega upravnika, da si naredi svojo pogodbo o medsebojnih razmerjih in da se stroški obračunavajo dosledno samo po posamezni stavbi. Stroški garaže morajo biti popolnoma ločeni in se ne smejo deliti med lastnike stanovanj temeveč le med lastnike parkirnih mest, ki so delno stanovalci, delno pa nestanovalci.

Kot način odločanja o odpovedi upravniku, je mogoče v pogodbi s SPL navedeno, da se na zboru odloča z večino po vseh stavbah. To je praktično neizvedljivo, saj v danih okoliščinah na zboru nikoli ni možno zbrati večino ene stavbe, kaj šele večine vseh stavb istočasno. To je SPL-ova različica člena v Stanovanjskem zakonu in je nezakonita. Če odločanje s podpisovanjem listine SPL v pogodbi ni omenil ga tudi zavrača saj ve, da je to v praksi edino učinkovit način odločanja in zato nezaželen. Vendar smete - morate odločati na način kot je navedeno v zakonu torej na zboru z večino lastnikov ene stavbe ali z podpisovanjem listine.

Seznam in pogodba skladna z zakonom je vaša pot do svobode. Vendar ne pozabite: mnogi upravniki so slabši kot SPL. Z zamenjavo ne boste dobilo mnogo. Potrudite se, da z uporabo teh nasvetov vzpostavite tako situacijo, da lahko upravniku kadarkoli daste odpoved. Upravnik se bo rad učil kako ustreči vašim zahtevam, če mu bo grozila izguba dela. Ko boste tako vzpostavili enakovreden partnerski odnos pa ga gradite in izboljšujte dalje. In če ne gre potem pa ločitev.


Nazadnje urejal/a apnea 22 Feb 2011 11:56; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tazgornja
Veteran


Pridružen/-a: 10.03. 2007, 23:49
Prispevkov: 133
Kraj: Mesarska 34

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2011 21:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, tole je pa zlata vredno. Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
apnea
Uporabnik pripravnik


Pridružen/-a: 20.02. 2011, 18:42
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2011 23:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po forumih je vedno mnogo nerganja toda kadar nastopi čas za ukrepanje nastane forumska tišina. Tole temo bodo mnogi prebirali, in zelo malo komentirali. Govorim iz izkušenj iz svoje soseske. SPL in vsi drugi upravniki egzistirajo zaradi neme večine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> SPL d.d. Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.