Mesarska cesta Seznam forumov Mesarska cesta
Stanovanjski kompleks Poljansko nabrežje - forum je namenjena izključno lastnikom oz. stanovalcem v novem stanovanjskem kompleksu "Poljansko nabrežje".
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Podražitev optičnega interneta v Ljubljani

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Predlagaj novo temo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
arch
Veteran


Pridružen/-a: 05.06. 2007, 20:41
Prispevkov: 132

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2009 09:09    Naslov sporočila: Podražitev optičnega interneta v Ljubljani Odgovori s citatom

evo vam Jankoviča....

Ni optična prevara: davek na optični internet bo

Jaka Elikan


Finance 58/2009
25.3.09 00:01

Napovedana uvedba posebne dajatve bi podražila internetni dostop za dva evra na mesec

Ljubljana naj bi v kratkem uvedla posebno dajatev na vsak meter optičnega kabla, ki teče po zemljišču v njeni lasti. Pri enem od ponudnikov bi se cena dostopa do interneta zaradi tega zvišala za dva evra na mesec.


Župan Ljubljane Zoran Janković napoveduje, da bo obdavčil vsak meter položenega in aktivnega optičnega vlakna, ki teče po mestnem zemljišču. Za končnega uporabnika bi se po prvih ocenah internet podražil za dva evra na mesec.

Potem ko je župan Ljubljane Zoran Janković omenil, da po vzoru Londona razmišlja o uvedbi posebne vstopne takse za vozila ter o obdavčitvi nezazidanih stavbnih zemljišč in nenaseljenih stanovanj, se Ljubljani že v kratkem napoveduje prva nova dajatev. Kot nam je pojasnil Janković, bo mestni svet že na naslednji seji sprejemal odlok o posebni taksi za optične kable, ki tečejo po mestnih kanalih in mestnem zemljišču.

Operater optičnega omrežja bo po osnutku odloka moral plačati dva centa za vsak meter aktivnega optičnega vlakna, posamezen optični kabel pa sestavlja tudi več kot 150 optičnih vlaken. Spomnimo, da je direktor mestne uprave Vasja Butina pred slabim letom izjavil, da Ljubljana pripravlja projekt brezplačnega brezžičnega interneta za strnjeno naseljen del mesta.

Za Ljubljano dodatne tri milijone evrov

Od posebne dajatve na optične kable župan pričakuje, da se bo v mestni proračun nateklo dodatne tri milijone evrov na leto. Ob tem Janković ne vidi nevarnosti, da bi operaterji strošek nove davščine prevalili na uporabnike, saj bo, kot pravi, svoje naredila konkurenca.

Drugačnega mnenja pa je Vojko Rovere, direktor UPC Telemacha. Po njegovem izračunu bi moral Telemach mestu plačati prek sto tisoč evrov takse na mesec, ki je ne morejo pokriti iz notranjih rezerv. "Če bo do takšne takse prišlo, bomo morali občutno podražiti svoje storitve," sodi Rovere. Za njihovega uporabnika bi se mesečni dostop do interneta podražil približno za dva evra.

Rovere je zatrdil tudi, da so ob zakupu optičnega omrežja Javne razsvetljave že plačali najemnino za 25 let ter da vsem ljubljanskim vrtcem in osnovnim šolam omogočajo brezplačen internet. Na Telemachu vidijo tudi kopico praktičnih težav pri določitvi takse, saj ne vedo, kako se bo ugotavljalo, katero vlakno je aktivno in katero ne. Ne razumejo niti, zakaj namerava Ljubljana obdavčiti le optične kable, ne pa tudi bakrenih telefonskih žic in koksialnih kablov.

Dvig cene tudi pri Stelkomu

V Stelkomu , ki trži proste optične zmogljivosti Elesa , HSE ter Elektra Ljubljana , niso seznanjeni z Jankovićevo namero. "Pri sedanjih nizkih cenah storitev že vsaka dodatna obremenitev lahko pomeni poslabšanje položaja ponudnika ali dvig cene storitve končnemu uporabniku," meni direktor Stelkoma Janko Janežič.

Z obetajočo takso ni seznanjen niti Boris Ziherl iz Telekoma [TLSG 136,27 +0,92%], ki se ob tem sprašuje, na kakšni zakonski podlagi bo mesto uvedlo posebno dajatev. Mestni odlok pa ne bo vplival na poslovanje T-2 , za katerega gradi optično omrežje v Ljubljani podjetje Gratel , nam je sporočila Petra Tomažič iz T-2. Kot namreč T-2 razume napovedan odlok, bo ta veljal le za tista podjetja, ki imajo v najemu mestno optično omrežje.

http://www.finance.si/242041/Ni_opti%E8na_prevara_davek_na_opti%E8ni_internet_bo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Predlagaj novo temo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.