Mesarska cesta Seznam forumov Mesarska cesta
Stanovanjski kompleks Poljansko nabrežje - forum je namenjena izključno lastnikom oz. stanovalcem v novem stanovanjskem kompleksu "Poljansko nabrežje".
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




VIDEO NADZOR GARAŽE

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Predlagaj novo temo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Ali bi bili pripravljeni plačati 50 EUR za vzpostavitev video nadzornega sistema garaže?
DA
67%
 67%  [ 21 ]
NE
32%
 32%  [ 10 ]
Skupaj glasov : 31

Avtor Sporočilo
m28
Veteran


Pridružen/-a: 05.03. 2007, 22:48
Prispevkov: 226
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2007 16:15    Naslov sporočila: VIDEO NADZOR GARAŽE Odgovori s citatom

Na več podforumih je zaslediti, da se v naši garaži dogajajo kazniva dejanja od vlomov v vozila pa celo kraje vozil.

O tem si lahko preberete tudi na sledečih podforumih:
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about458.html
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about189.html
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about438.html
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about488.html
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about536.html
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about435.html
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about540.html
http://mesarska.mojforum.si/mesarska-about567.html

Prav tako pa je v podforumih najti (tudi iz moje strani) ideje o vzpostavitvi video nadzornega sistema v garaži.

Želel bi, da v tem podforumu razglabljamo o vzpostavitvi video nadzornega sistema, o različnih možnih rešitvah in na koncu ta video nadzor tudi vzpostavimo čim bolj optimalno.

Po mojem mnenju bi video nadzorni sistem imel predvsem preventivno delovanje in bi tako kot sam sistem odvračal morebitne storilce kaznivih dejanj v garažah od storitve tovrstnih dejanj. V primeru storitev tovrstnih kaznivih dejanj pa bi olajšal izsleditev storilcev ter njihov način dela (Modus Operandi). Vse to pa bi pripomoglo k varnosti našega imetja v garažah.

V naših garažah so se že zgodile tatvine, tako od tatvine sesalca, ki je morda stal 100 EUR, tatvine motornega kolesa pa vse to tatvine precej dragega osebnega vozila AUDI A6 ALLROAD. In potrebno je vedeti, da se bo to še vedno dogajalo in z večanjem števila vozil parkiranih v garaži se bo verjetno večalo tudi število tovrstnih kaznivih dejanj. Poleg tatvin bo prihajalo tudi do tatvin delov iz vozil (okrasni pokrovi, brisalci, stekla, varnostni mehovi...).

Sedaj pa še nekaj v teh podforumih objavljnih prispevkov, ki govorijo o ideji video nadzora:

AVTOR M28:
Jaz bi predlagal video nadzor vse garaže, ne samo vhoda. S tem da bi morala obstajati možnost, da vsak lastnik v stanovanju lahko vsak trenutek pogleda, kaj se dogaja v garaži.
Ideja morda izgleda nora (predvsem možnost ogleda v realnem času), vendar pa sem prepričan, da je možno postaviti sistem, ki bi brezžično prenašal sliko direktno na televizorje v naših stanovanjih. Poleg tega pa bi se moral izvajati še video zapis za krajše obdobje, na primer en teden ali dva.
Saj ne gre le za kraje vozil, temveč se bodo verjetno dogajali tudi vlomi v vozila, kraje delov iz vozil in podobno!!

AVTOR SINDAR:
Za učinkovit tovrsten nadzor so potrebne digitalne visokoločljivostne kamere, ki pa niso ravno poceni (nekje od 1000EUR dalje), količina pa bi bila vse kaj drugega kot zanemarljiva (6-8 kamer na lamelo na nadstropje garaž? ali NAJMANJ 1 360 stopinjsko kamero na križišče). Analogne (CCTV) kamere so cenejše a imajo kup problemov, med drugim je na posnetkih skoraj nemogoče prepoznati kogarkoli.
Poleg tega samo kamere ne pomagajo, te posnetke je potrebno tudi gledati, kar pomeni varnostnika, ki ga je potrebno stalno plačevati. Ogled trenutne slike bi ob vspostavitvi primernega sistema (centralni redundančni strežnik ali gruče strežnikov z ustrezno povezavo) bi tako omogočal ogled trenutnega stanja in shranjevanje podatkov.

Brezžični ogled na TV ni ravno realen, saj bi za to potrebovali oddajnik, ki deluje v licenčnem frekvenčnem spektru (licenca=veliko denarja). Alternativa je napeljava koaksialnih vodnikov v vsako stanovanje (CCTV) ali dogovor s Telemachom, da oni spustijo signal v obstoječi koaksialni kabel.
Še ena alternativa je pregled preko interneta. Varnostne kamere se praviloma nastavljajo na zajem slik nekje od 2-5 slik/sek in to se da tudi preko interneta kar normalno gledati, pa še izbrati bi se dalo točno katero kamero želite gledati (npr. tisto, ki snema vaše vozilo).

Mislim, da bi bilo vzpostavitev takega sistema malenkost drago za večino stanovalcev (in to bi nam SPL prav gotovo veselo zaračunal).

Bolj realen je sistem kjer se snema dostope in izstope iz garaže (manj kamer) in se podatke poveže s kartičnim sistemom. Kartični sistem bi moral biti nastavljen tako, da bi dovoljeval vstop in izhod iz garaže le s kartico. Pri izhodu z avtomobilom, bi morala kamera posneti obraz voznika (kamera nad čitalom za kartice?), vozilo in reg.tablico. Kartice pa bi morale biti izdane na ime, da bi se vedlo s čigavo kartico je kdo odpeljal.

Za konec naj povem, da kljub napisanemu nisem varnostnik ali strokovnjak za varnost in je potrebno tako cene kot tehnično izvedbo dogovoriti s podjetji/osebami usposobljenimi za to. Moje znanje temelji na informacijah z interneta, ko sem raziskoval možnosti vzpostavitve malo višjega nivoja varnosti in kontroli dostopa v moje (pritlično) stanovanje.

AVTOR MEATBALL:
Cene nadzornih kamer si lahko ogledate na tehle naslovih:
http://www.loop.si/Vnadz/VideoNadzor.htm
http://trgovina.loop.si/
Glede na objavljene cene se mi zdi cena 1000€ za kamero kar veliko. Res pa je, da je potrebno še ohišje, napeljava, strežnik... No kljub takšni ceni, bi pri postavitvi 10kamer na vsaki lameli (4) v vsakem nadstropju (2) pojekt stal 80.000 €, kar je pri 2000 ljudeh le 40€ na glavo.

Druga cenejša rešitev pa je zamenjava kartic z drugimi, ki bi jih dvignili poimensko in opremili še z nekaterimi podatki o lasntniku.
Tretja možnost pa je zamenjava čitalnikov kartic z biometričnimi čitalci, ki bi dovoljevali vstop le stanovalcem naselja.

Več na: http://www.spica.si/verticals/kontrolaPristopa.aspx

AVTOR SINDAR:
Prava trgovina, napačno poglavje. V poglavju kjer so poceni kamere so kamere sicer digitalne, vendar s PAL ločljivostjo (795 x 596), izhod pa je analogni kompozitni (torej je vseeno ali je kamera analogna ali digitalna). Na taki kameri se obraza ne razloči, če je več kot 2-3m stran. To je nivo kvalitete USB kamer, razlika v ceni pa je strošek elektronike za pretvorbo digitalnega v analogni signal. Take kamere bi bile uporabne le v primeru, da ima vsako parkirno mesto svojo.
V poglavju z Megapixel kamerami pa so take, ki bi pokrile večje področje, cene so pa od cca. 800€ dalje. Seveda pri količini bi bilo prav gotovo tudi nekaj popusta.
Računica 80.000€ je približno OK (+ strežnik, itd.), cena pa tako pride najmanj 128€/stanovanje (pri 650 stanovanjih). To je enkratni strošek, nekaj pa pride potem še varnostnik.

No, smo pa pozabili na najenostavnejšo varjanto: varnostnik, ki se sprehaja po garaži. Ni zagonskih stroškov (za 80.000€ se pa pokrije tudi kar nekaj mesečnih plač varnostnika.

AVTOR M28:
Samo nekaj glede varnostnika; mislim da ni potreben in da bi bila najboljša ideja, da se kamere poveže na internet, potem pa kdo hoče naj gleda in katero kamero hoče, naj jo gleda.
Če bi imeli varnostnika samo za nas, to pomeni plačevanje najmanj 5 varnostnikov (24 urna izmena), pa še lastnik varnostne službe mora zaslužiti. Potem pa morate vedeti, da je varnostnik le človek in tudi on rad v nočni službi malo zadrema, tako da profesionalnega tatova varnostnik niti veliko ne moti.
Seveda pa bi vseeno predlagal, da bi se sočasno vsi posnetki shranjevali za krajšo dobo (recimo en mesec; če gre nekdo na dopust in po vrnitvi iz dopusta ugotovi, da se je nekaj zgodilo njegovemu avtomobilu in si lahko pogleda posnetke).
Gremo naprej s predlogi, saj trenutno plujemo v pravo smer.


Nazadnje urejal/a m28 26 Mar 2008 10:07; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arch
Veteran


Pridružen/-a: 05.06. 2007, 20:41
Prispevkov: 132

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2007 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z A K O N O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV (ZVOP-1)

# 76.člen

(1) Za uvedbo videonadzora v večstanovanjski stavbi je potrebna pisna privolitev solastnikov ki imajo v lasti več kot 70 odstotkov solastniških deležev

(2) Videonadzor se lahko v večstanovanjski stavbi uvede le, kadar je to potrebno za varnost ljudi in premoženja.

(3) Z videonadzorom v večstanovanjski stavbi se lahko nadzoruje le dostop do vhodov in izhodov večstanovanjskih stavb ter njihovi skupni prostori. Prepovedano je izvajati videonadzor nad hišniškim stanovanjem ter delavnico za hišnika.

(4) Prepovedano je omogočiti ali izvajati sprotno ali naknadno pregledovanje posnetkov videonadzornega sistema preko interne kabelske televizije, javne kabelske televizije, interneta ali s pomočjo drugega telekomunikacijskega sredstva, ki prenaša te posnetke.

(5) Prepovedano je z videonadzornim sistemom snemati vhode v posamezna stanovanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
m28
Veteran


Pridružen/-a: 05.03. 2007, 22:48
Prispevkov: 226
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2007 10:48    Naslov sporočila: dober, kvaliteten in konkreten odgovor Odgovori s citatom

Zelo dober odgovor na idejo o vzpostavitvi video nadzora.

Torej za zadostitev zakonu bi morali dobiti soglasje več kot 70 odstotkov solastniških deležev. To mislim da bi bilo možno dobiti. Morda ne trenutno, a v doglednem času vsekakor. Mislim da se bo moralo zgoditi še nekaj kaznivih dejanj v garažah, potem pa bo šlo to lažje. Na žalost ljudje pač praviloma čakamo, da se nam kaj zgodi, da smo ogroženi, potem pa šele smo pripravljeni investirati v lastno varnost. (najprej moramo s kolesom močno pasti ali pa kateri od naših prijateljev, potem pa si kupimo kolesarsko čelado)

Zakon pa očitno prepoveduje idejo prenašanja video posnetkov preko interneta, televizije ali drugih telekomunikacijskih sredstev do nas stanovalcev. Torej bi potrebovali nekje napravo, ki bi hranila video zapise in bi si jih lahko kasneje ogledali. Ali pa bi morali najti še kakšno drugo rešitev, ki ne bi kršila zakon. Vsekakor obstaja rešitev, le najti jo je potrebno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arch
Veteran


Pridružen/-a: 05.06. 2007, 20:41
Prispevkov: 132

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2007 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

poznam ker nekaj primerov, kjer je kamera posnela storilčev avto ali storilca... pa se niso policaji in sodišče nikamor zmigalo, če ni fizično nobenega za monitorji je vseeno če namestimo samo lažne kamere...

mislim pa da 70% podpisov v nadaljnih 10 letih ne bo nihče pridobil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jigsaw
Veteran


Pridružen/-a: 25.08. 2006, 14:56
Prispevkov: 77
Kraj: Mesarija XXXIV

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2007 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako poteka pobiranje soglasij? Twisted Evil Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arch
Veteran


Pridružen/-a: 05.06. 2007, 20:41
Prispevkov: 132

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2007 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

2% Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
m28
Veteran


Pridružen/-a: 05.03. 2007, 22:48
Prispevkov: 226
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2007 12:06    Naslov sporočila: premaknimo zadeve Odgovori s citatom

V prvem prispevku tega podforuma lahko vidite čedalje daljši seznam podforumov, ki govorijo o krajah v naši parkirni hiši.

Lastniki / stanovalci, ki so že bili žrtve kaznivih dejanj že precej na glas razmišljajo o tem, da je potrebno nekaj narediti. Ideje so od zamenjav čitalcev kartic, do krajšega zapiralnega časa vrat na vhodih v parkirno hišo, seveda pa tudi ideja o video nadzoru.

V kratkem se bom srečal s predstavnikom policije, ki ima veliko znanja na tem področju, mu predstavil problem, potem pa ga tudi povabil na sestanek v našo naselje.

Spremljajte naš forum in v kratkem pričakujte konkretnejše rešitve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Predlagaj novo temo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.