Mesarska cesta Seznam forumov Mesarska cesta
Stanovanjski kompleks Poljansko nabrežje - forum je namenjena izključno lastnikom oz. stanovalcem v novem stanovanjskem kompleksu "Poljansko nabrežje".
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Na kaj paziti ob prevzemu

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Nove gradnje v okolici
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sweeper
Veteran


Pridružen/-a: 09.02. 2007, 15:48
Prispevkov: 73
Kraj: Mesarska 18

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2007 18:00    Naslov sporočila: Na kaj paziti ob prevzemu Odgovori s citatom

Vsi, ki boste prevzemali stanovanja v drugi rundi, se lahko naučite na izkušnjah nas iz prve runde. Posredujem vam nekaj praktičnih nasvetov. Upam, da vam bodo pomagali ali pa vas vsaj okvirno pripravili na pomemben dogodek v bližnji prihodnosti.

1.) Ste se udeležili predhodnega ogleda stanovanja in odkrili kakršnekoli napake? Pravico imate zadržati 5% kupnine (t.j. 1/3 zadnjega obroka), dokler ne bodo odpravljene vse napake, navedete v prevzemnem zapisniku (lahko jih naštejete več, kot ste jih opazili ob predhodnem ogledu stanovanja). Če vam Sklad ni omogočil predhodnega ogleda, lahko zadržite celo 10% kupnine. Če bodo na prevzemu zahtevali plačilo celotne kupnine, jih opozorite, da je to vaša pravica po drugem odstavku 15. člena ZVKSES (t.j. Zakona o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb).

2.) Ne hodite na prevzem sami. Sklad bo poslal dve do tri osebe, pridruži se jim lahko še predstavnik Gradisa. Če boste imeli s seboj manj kot tri osebe in boste želeli, da se popišejo vse napake, bodo na vas vršili velik psihični pritisk. Prepričevali vas bodo, da delate iz muhe slona, in da to sploh niso napake, da res ne morete pričakovati, da bodo stene ravne, da naj se ne razburjate nad opraskanimi elementi in slabo barvo, ker čez dva meseca tega tako ne boste več opazili… Poleg tega ne boste uspeli iskati napak, se prepričevati, da naj se vse napake popišejo in še končati ogleda v razumnem času. To stanovanje je vaša največja investicija – naj vas ne bo strah za pomoč poprositi prijatelja ali dva.

3.) Imate v družini / prijateljskem krogu kakšnega gradbenega strokovnjaka, izvedenca ali mojstra za vse primere? Povabite ga s seboj. Še prej se prepričajte, ali vam bo dejansko v pomoč – nekateri gradbeniki se bodo namreč postavili v bran svojih kolegov za ceno lastne družine…

4.) Najvažnejša stvar pri prevzemu je »zapisnik o prevzemu nepremičnine« (oz. primopredajni zapisnik kot ga imenuje Sklad). Samo tisto, kar je zapisano v zapisniku, je resnica in resnično obstaja v primeru kakršnih koli nadaljnjih postopkov. Če v zapisniku ne boste popisali napak, bo to pomenilo, da je stanovanje brezhibno. Če boste naknadno opazili napake in jih boste zahtevali njihovo odpravo, boste morali vi dokazovati, da napak tekom prevzema stanovanja ni bilo oz. jih ni bilo mogoče odpraviti (t.i. skrite napake). Zato je ključno, da se ne zadovoljite z odgovorom, da boste to s Skladom že naknadno uredili – zahtevajte, da se vse napake zapišejo v zapisnik. Ko bodo enkrat zapisane, jih lahko naknadno rešujete. Če ne bodo popisane, ne bo ničesar, kar bi lahko še reševali – ker bo vse brezhibno. Solili vam bodo pamet, da itak niste strokovnjak in da bodo že dobili izvedenca, ki bo potrdil, da si samo izmišljate napake – nič hudega, dokler napake popišejo v zapisnik.

5.) Kako prepoznate napako? Preprosto: Če vi, laik, brez dolgoletnih strokovnih izkušenj opazite nekaj napačno ali slabo narejenega v slabo osvetljenem prostoru, potem je to sigurno napaka. Tako ali tako ne boste opazili vseh napak, ampak to kar opazite, JE napaka.

6.) Moj najljubši odgovor na prijavo napake je bil: »To je vse po standardih.« Vprašajte jih: »Po katerih standardih?« Vsak standard ima svojo oznako in/ali številko – naj vam navedejo, na kateri standard se sklicujejo. Pavšalne navedbe so neveljavne in nične.

7.) Med prevzemom ne boste imeli elektrike – torej tudi stanovanje ne bo tako svetlo, da bi lahko opazili vse napake, predvsem ne tiste v kopalnici, utilitiju ali drugih slabo osvetljenih sobah. Vztrajajte, da se v zapisnik vpiše, da ni bilo elektrike in da prostori niso bili zadostno osvetljeni.

8.) Stene verjetno niso ravne. To najlažje ugotovite po kotnih letvicah na parketu. Med njimi in steno ne sme biti špranje – prav tako špranja ne sme biti zakitana (kit lahko opazite, če pozorno opazujete). Oglejte si stike med stenami (kote in vogale). Zanesite se na svoje oči – če se vam zdi, da je stena poševna, potem tudi je. Lahko pa s seboj prinesete 3 metrsko letev in/ali »vaservago« in preverite zadevo.

9.) Če se le da, premerite kvadraturo stanovanja. Ne zmenite se za opazke Skladovih predstavnikov (po dosedanjih izkušnjah bo večina imela malenkost manjša stanovanja kot po pogodbi). Ne zmenite se za opazko predtsvnikov SKlada o dovoljenih 2% odstopanja – to je tipična nična določba po Zakonu o varstvu potrošnikov. Če boste odstopanje popisali, boste ohranili možnost, da zadevo rešite naknadno.

10.) Vam niso vgradili steklenih sten in bideja brez doplačila? Presenečenje? Niti ne. Zapišite tudi, da niso vgrajena zunanja senčila in da napeljava za klimatsko napravo ni estetsko izvedena (po originalnih načrtih bi morala biti speljana pod ometom do sredine dnevne sobe). Ne zmenite se za pripombe predtsvnikov Sklada – vztrajajte pri tem, da se to zapiše v zapisnik.

11.) Zelo pozorno si oglejte vhodna vrata. So ravno vgrajena? So poševna? So vsa tesnila pravilno napeljana (t.j. niso zgubana, zvita in/ali pretrgana)? Se vrata dobro zapirajo in v redu tesnijo? Potrkajte po okvirju. Zveni votlo ali povsem polno (t.j. kot da bi potrkali po betonu – namig: okvir mora nujno biti povsod in popolnoma poln). Če so vhodna vrata ali okvir nepravilno vgrajena, v požaru ne bodo vzdržala 30 minut, kar pomeni, da je verjetnost, da se boste najprej v spanju zadušili in nato zgoreli, bisteveno višja. Sprijaznite se da verjetno ne boste imeli dovolj časa za varni umik po gasilski lestvi (opravičujem se za dramatiziranje, ampak tako pomembna je pravilna vgradnja protipožarnih vhodnih vrat).

12.) S seboj prinesite lavor za vodo. Najprej preglejte kopalnico (kljub drugačnim načrtom predstavnikov Sklada). Ko jo boste pregledali, napolnite lavor z vodo – in ga zlijte po tleh. Če voda ne odteče (ostajajo lužice), dokler ne končate s pregledom ostalih delov stanovanja, so tla v kopalnici napačno položena.

13.) Preverite, ali že dela topla voda. Če traja dolgo, preden priteče topla voda, to nujno zapišite v zapisnik.

14.) Oglejte si balkone – če v dežju na njih ostajajo luže, keramika ni pravilno položena. Mogoče vam tudi kje zamaka. Pozorno poglejte sledi umazanije po tleh.

15.) Vam bo predstavnik sklada začel groziti, da postopek traja predolgo, da čakajo že druge stranke ali da ne bo popisal vseh napak? Zdaj je resnično pomembno, da imate s seboj zadosti kolegov za moralno podporo. Če bi bili sami, bi se morali sami braniti pred štirimi sogovorniki. Vztrajajte pri svojem – gre za vašo največjo investicijo. Tudi avto ste si lahko v miru ogledali, preden ste ga prevzeli – pa je sigurno stal vsaj 10x manj kot to stanovanje. Povejte jim, da boste, če vam ne omogočijo izvršiti vaših pravic, in o tem obvestili novinarje.

16.) Če zmanjka prostora za popis vseh napak in pripomb, se naj pač piše na hrbtne strani listov. Dodatne strani naj se ustrezno oštevilčijo (npr. 1A, 2A, itd), na prvo stran naj se napiše število vseh strani. Vse strani prafirajte oboji - vi in predstavnik Sklada.

17.) V primeru zamude (t.j. stanovanje ste prevzeli kasneje, kot je dogovorjeno s pogodbo), zahtevajte izplačilo pogodbene kazni. Če tega ne zapišete v zapisnik, ste izgubili pravico do njih.

18.) Ne podpišite zapisnika na slepo – preberite ga. Mogoče bo kaj »pomotoma« izpuščeno ali drugače zapisano…

19.) Počakajte čisto do konca postopka. Naj predstavnik Sklada prvi podpiše zapisnik. Pomembno: Če vas niso izrecno opozori, da morate navesti vse očitne napake in uveljavljati pogodbeno kazen v zapisniku, sicer izgubite pravico do njih, to navedite v zapisniku. Prečrtajte tudi ustrezni člen (prej je bil to 8. člen), ki si sklicuje na 19. člen ZVKSES. S tem si zagotovite, da boste lahko tudi naknadno uveljavljali očitne napake, kar vam lahko pride še kako prav. Predstavnik sklada vam bo ugovarjal, da prevzem še ni končan – zato je bistveno, da se on podpiše pred vami.

20.) Povprašajte Sklad, kako vam misli izplačati obresti od predplačil kupnine. Opozorite jih, da vam obresti pripadajo na podlagi 41. člena Zakona o varstvu potrošnikov in za ZVKSES Zakon o varstvu potrošnikov samo dopolnjuje in ne prekludira (t.j. "izniči").

21.) V najbolj črnem scenariju, če bo stanovanje neprimerno za takojšnjo vselitev, se lahko odločite, da njegov prevzem zavrnete. To bo predstavnike Sklada pripeljalo na rob obupa in deležni boste odkritih in prikritih groženj. Verjetno boste opazili tudi povečano telefonsko aktivnost. Skladov zapisnik (prej 11. člen) sploh nima predvidene možnosti, da zavrnete prevzem iz utemeljenih razlogov – t.j. razlogov, ki omogočajo njegovo normalno uporabo. Kaj so utemeljeni razlogi – na to zakon ne daje odgovora, zato se ravnajte po svoji zdravi pameti: napačna barva ploščic ali beljene ene stane sigurno ne šteje za utemeljen razlog. Brušenje, kitanje, ponovno brušenje in pleskanje celotnega stanovanja ali lakiranje parketa ali ponovno polaganje ploščic v kopalnici pa sigurno štejejo za utemeljen razlog. V vsakem primeru, če se odločite za zavrnitev prevzema, začnite iskati dobrega odvetnika.

Upam, da sem vam pomagal z našimi izkušnjami. Pripravite se na prevzem, sicer bo to za vas lahko zelo stresna preizkušnja – razen če ste popolni flegmatik, ampak v tem primeru tako ne berete tega foruma.

Srečno vselitev želim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
soncek
Veteran


Pridružen/-a: 11.06. 2006, 17:55
Prispevkov: 85

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2007 18:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super si tole povzel Sweeper. Če pa bo kdo res polival po kopalnici, naj polije še po stranicah kadi in preveri, ali se ta voda potem res zlije v banjo in ne na tla. Čeprav midva tega nisva ugotovila ob prevzemu, so nama v Varisu na njihove stroške kad ponovno pravilneje vgradili in je zdaj situacija čisto drugačna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Will
Redni uporabnik


Pridružen/-a: 03.06. 2006, 21:54
Prispevkov: 34
Kraj: Mesarska 34

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2007 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sweeper, pri tebi sicer piše, da si "uporabnik začetnik", ampak tole je bil eden od najbolj uporbnih prispevkov tega foruma!

Več kot hvala!

Grem na priprave....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mare
Veteran


Pridružen/-a: 02.06. 2006, 21:27
Prispevkov: 63

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2007 20:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odličen prispevek!

Bi pa vseeno vprašal: A je sploh praktično (za nas, stanovalce), da izvajalec popravlja tako obsežne napake, kot so krive stene? Ali pa da razbija kompletno kopalnico, ponovno vgrajuje vrata ipd? Je še kak drug način za "zadoščenje"? Npr. kaka odškodnina?

Pa še tole: Kot razumem, ob prevzemu še ni elektrike. Kdaj elektriko pravzaprav priklopijo, kam se je potrebno za to obrniti? Koliko časa traja?

Ali so ob prevzemih v 2006 dvigala že delovala? Se morda vklopijo kasneje?

Hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mesar22
Veteran


Pridružen/-a: 08.06. 2006, 22:10
Prispevkov: 121

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2007 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sweeper, tole je res odlično zapisano.

Dodam lahko samo še to, da naj se v zapisnik vpiše, da električna in klima inštalacija ni bila pregledana, ker še ni izveden elektro (klima) priklop. Svetujem vam še, da ob pregledu zavrtite ventile na radiatorjih - če ogrevanje dela in ali slučajno začne iz njih tečt voda (pri meni je).

Pa več sreče vam želim kot smo jo imeli mi "ta prvi".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mike
Občasni uporabnik


Pridružen/-a: 18.12. 2006, 00:49
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2007 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako ne bo elektrike ob prevzemu?

prevzem -ema m (e e) glagolnik od prevzeti:
ob prevzemu blaga so ugotovili veè
pomanjkljivosti / prevzem tujih besed / zapisnik o
prevzemu in predaji predsedniške funkcije /
prevzem oblasti, poveljstva / prevzem odgovornosti
* teh. tehnièni prevzem strokovni ogled opravljenega
dela, zlasti v gradbeništvu, pri katerem se ugotavlja
skladnost izvedbe z odobrenim naèrtom

Torej po načrtih gospode elektrika pride v drugem planu...Pohvalno Idea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej
Veteran


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 13:33
Prispevkov: 79

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2007 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav!

Mi smo morali po prevzemu poklicati na Elektro Ljubljana in urediti prijavo. Začuda se je dalo vse urediti po telefonu. Naslednji dan je prišel majster iz elektra in priklopil "pancerke". Na koncu je sledilo še izpolnjevanje enih papirjev in.... bila je luč.

Dobro je urediti prijavo na elektru v dopoldanskem času, saj mislim da le prijave, narejene do 12. ure, priklapljajo naslednji dan.

LP
Matej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sweeper
Veteran


Pridružen/-a: 09.02. 2007, 15:48
Prispevkov: 73
Kraj: Mesarska 18

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 16:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mare,

Ni poanta v tem ali je praktično ali ne, ali ti bodo rešili zadevo ali ne.

Če napak ne navedeš v zapisniku, si (praktično) že izgubil možnost, da se naknadno odločiš, ali bo v zvezi z njimi karkoli naredil.

V tej fazi se gre zgolj za to, da napake komentiraš.



Še eno stvar sem se spomnil - drsna vrata, ploh niso vrata v pravem pomenu, saj ne tesnijo - ker nimajo okvirja, so odmaknjena 1 cm od stene in, če imate res srečo, poševno zmontirana (bodite pozorni na kljuko - tam se napaka najlažje opazi). Ta vrata ne dušijo ne zvokov niti ne preprečujejo, da se ne bi vonji omamno širili iz kuhunje po celem stanovanju.

Glede določbe, da se kupnina poravna zgolj v primeru, če dejansko izmerjena površina odstopa od pogodbene za več kot 2%, še dodatno tole.

Določba je namenjena poračunu med investitorjem (Gradis Skupina G) in vmesnim kupcem (Stanovanjski Sklad RS) in se sploh ne nanaša na končne kupce (če bi se, bi bila v vsakem primeru nična in ne bi imela učinka) - če je torej površina vašega stanovanja manjša od pogodbeno določene, lahko nemudoma zahtevate vračilo kupnine - 1.300 EUR vam bo prav prišlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sindar
Veteran


Pridružen/-a: 08.06. 2006, 09:23
Prispevkov: 170
Kraj: Mesarska 38

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2007 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za boljše utemeljevanje 20. točke si preberite še to temo na tem forumu.
ZNESKI NISO MAJHNI
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Car
Veteran


Pridružen/-a: 19.11. 2006, 20:15
Prispevkov: 95

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2007 00:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@sweeper hvala za nasvete so prišli prav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Nove gradnje v okolici Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.