Mesarska cesta Seznam forumov Mesarska cesta
Stanovanjski kompleks Poljansko nabrežje - forum je namenjena izključno lastnikom oz. stanovalcem v novem stanovanjskem kompleksu "Poljansko nabrežje".
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Finance: "Brez zadržkov odprite tudi okna"

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Gradivo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bor
Veteran


Pridružen/-a: 12.08. 2006, 00:42
Prispevkov: 60

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2007 19:16    Naslov sporočila: Finance: "Brez zadržkov odprite tudi okna" Odgovori s citatom

Brez zadržkov odprite tudi okna
Vesna Vuković
vesna.vukovic@finance-on.net


Ob prevzemu stanovanja morate dobro preveriti, ali ste dobili tisto, kar vam je prodajalec obljubil s pogodbo, pravi gradbeni strokovnjak Janez Jereb. Poleg pogodbe je to razvidno še iz komercialnega opisa in popisa po gradbenem dovoljenju, ki sta pogosto sestavni del pogodbe.

Materiali in oprema, vgrajeni v stanovanje, se morajo ujemati z obljubljeno kakovostjo v dokumentaciji za stanovanje. Tu govorimo o vrsti položenih ploščic, parketov, materialu za ograje in podobno. Če je na primer obljubljena ograja iz nerjavečega jekla, ne sme biti vgrajena pobarvana železna ograja. Brez zadržkov naj kupec preveri tudi odpiranje oken, delovanje rolet, ventilatorjev (tudi, ali se vrtijo v pravo smer), vodovodnih inštalacij, nagib tal v kopalnici (v smeri proti sifonu), kako so položene ploščice, parket in podobno, svetuje Jereb. Preprosto trkanje s paličico po parketu in ploščicah bo pokazalo, ali so pod površino votla območja, ki kažejo na slabo opravljeno delo. Kupec naj premeri stanovanje, pa tudi višino stropov in tlakov ter na primer višino stopnic. Pri stopnicah je zelo pomembno, da so vse enako visoke, odstopanja so lahko smrtno nevarna, opozarja Jereb.

Navodila in garancije

Kupec mora ob prevzemu od prodajalca dobiti projekt obratovanja in vzdrževanja za stanovanje (POV) in tudi del projekta izvedenih del (PID), ki se nanaša na stanovanje, ter dokumentacijo, ki se nanaša na vpis stavbe in stanovanja v kataster stavb ter etažne lastnine v zemljiško knjigo. Iz zadnjega je razvidno, kaj spada med skupne dele in druga razmerja v stavbi. Kupec lahko na primer preveri, ali ni prodajalec skupne dele prodal dvakrat (podstreha, skupna parkirna mesta za obiskovalce, deli hodnikov, kolesarnic ...). Projekt obratovanja in vzdrževanja pa so pravzaprav navodila za vzdrževanje stanovanja, vgrajenih naprav in podobno. Zraven so tudi garancijski listi.

Zavarovanje in ključi

Jereb opozarja, naj kupci ne pozabijo stanovanja zavarovati z datumom prevzema, saj od tega dne investitor oziroma prodajalec ni več odgovoren za morebitno škodo (izpust vode, požar ...). Svetuje previdnost tudi pri prevzemu ključev in kupcem priporoča zamenjavo vseh ključavnic takoj po prevzemu. Pri zahtevnejših protivlomnih ključavnicah naj se s prodajalcem dogovori, da ključavnico vgradi na prevzemu, in sicer tako, da jo šele takrat vzame iz zapečatene originalne embalaže.

Rabljena stanovanja

Pri nakupu starega stanovanja (ali hiše) so nasveti enaki kot pri novem. Stanovanje si je treba dobro ogledati (talne obloge, okna, morebitna zamakanja ...), preveriti delovanje in vzdrževanje inštalacij (vodovodnih in električnih) in vgrajenih naprav (plinske peči, grelniki) in podobno. Pri upravniku večstanovanjske stavbe preverite tudi vzdrževanje stavbe in morebitne dolgove prejšnjega lastnika, ki bi vas utegnili bremeniti.


Skupni prostori: Skupne dele prevzema upravnik

Upravnik od investitorja prevzame skupne dele v večstanovanjski stavbi. K njim poleg skupnih prostorov sodi tudi skupni del inštalacij (na primer vodovodne, ki morajo biti v celoti pretočne, sicer je stalna nevarnost legionele), popis števcev in podobno. Upravnik prevzame celotno dokumentacijo za objekt (gradbeno dovoljenje, načrte, garancije za skupne naprave) in jo mora hraniti. Ob zamenjavi upravnika dokumentacijo izroči naprej. Janez Jereb meni, da je ta vloga prvega upravnika zelo pomembna, težava pa je v tem, da prvega upravnika izbere investitor. Pogosto so prevzemi zaradi povezanosti med investitorjem in upravnikom slabo opravljeni.



Povezava: tukaj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Gradivo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.