Mesarska cesta Seznam forumov Mesarska cesta
Stanovanjski kompleks Poljansko nabrežje - forum je namenjena izključno lastnikom oz. stanovalcem v novem stanovanjskem kompleksu "Poljansko nabrežje".
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Dnevnik: Cene stanovanj bodo leta 2008 nižje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Gradivo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bor
Veteran


Pridružen/-a: 12.08. 2006, 00:42
Prispevkov: 60

PrispevekObjavljeno: 18 Dec 2006 14:43    Naslov sporočila: Dnevnik: Cene stanovanj bodo leta 2008 nižje Odgovori s citatom

Cene stanovanj bodo leta 2008 nižje

Državni stanovanjski sklad namerava na trg poseči tudi z investicijami v študentske domove in oskrbovana stanovanja

ponedeljek, 18.12.2006
Tekst: Sebastijan Kopušar

LJUBLJANA - Sobotni razpis za prodajo 116 tržnih stanovanj v Ljubljani in na Gorenjskem je po napovedih Primoža Pirca, direktorja Stanovanjskega sklada republike Slovenije (SSRS), del vala novogradenj, s katerimi namerava sklad v prihodnjih dveh letih tako povečati ponudbo, da bi ustavili rast cen. Eden najbolj pomembnih kamenčkov v tem mozaiku naj bi bila gradnja 650 stanovanj na Brdu v Ljubljani.


Pirc trdi, da po več sestankih z novim županom Zoranom Jankovićem in njegovo ekipo resno računa, da naj bi mestni svet danes ne samo obravnaval predlog odloka o komunalni ureditvi Brda, ampak ga tudi sprejel. Tako bi do pomladi pripravili vlogo za gradbeno dovoljenje, komunalno uredili zemljišče in v drugi polovici prihodnjega leta začeli priprave na gradnjo.

Iskanje naložbenih priložnosti
"Računamo, da bomo v prihodnjih letih sodelovali pri gradnji tisoč stanovanj v Ljubljani. Hkratna ponudba tolikšnega števila stanovanj bo povzročila krepek vpliv na cene nepremičnin, te se bodo leta 2008 v povprečju znižale," napoveduje Pirc.

Čeprav se njegove podobne napovedi pred časom (še) niso uresničile, direktor SSRS trdi, da to kažejo tako napovedi gradenj kot makroekonomski kazalci, poleg tega pa "kapital kar kriči po investicijskih priložnostih, saj teh krepko manjka". Pirc ugotavlja, da je napovedanih kar nekaj gradenj, sklad pa "bo aktiviral tudi gradnjo v Zeleni jami, ki stoji že kar nekaj časa".

Čeprav je predsednik vlade v nedavnem pogovoru za POP TV dejal, da je vlada "samo v Ljubljani dala milijon kvadratnih metrov zazidljivih površin za izgradnjo stanovanj", pa na skladu za zdaj razpolagajo samo z 2900 kvadratnih metrov zemljišča v trnovskem predmestju. Vlada ima pripravljene sklepe za dokapitalizacijo SSRS s precejšnjo količino državnih zemljišč, vendar so ti že nekaj mesecev na čakanju.

"Zelo bomo veseli vsake dokapitalizacije sklada z zemljišči, vendar se zdaj osredotočamo na tisto, kar že imamo v rokah," pravi Pirc. Po njegovih beseda ima sklad trenutno potencialne projekte za več kot 2000 stanovanj po Sloveniji.

Pretirane potrebe
Zato pa je nadzorni svet sklada pred dnevi odobril projekt sofinanciranja gradnje oskrbovanih stanovanj, stanovanj za starejše ter študentskih domov. Sklad bo za vse tri vrste stanovanj ponudil dvanajst milijonov evrov, šest za sofinanciranje in šest za kreditiranje.

Tudi na tak način naj bi omogočili sproščanje nepremičnin v slovenskih univerzitetnih središčih, kjer vlada pomanjkanje študentskih domov. Podoben ukrep so stanovanja za starejšo populacijo, z zdravstveno in socialno oskrbo, saj bi na tak način sprostili dodatna stanovanja ali hiše mlajši generaciji, tudi z možnostjo sklenitve obratne hipoteke. Primož Pirc poudarja tudi pomembno vlogo popisa nepremičnin, saj bo država dobila pregled, koliko nepremičnin je dejansko na trgu, in bo lahko naredila konec špekulacijam, kolikšne so potrebe po novih stanovanjih

"Prepričan sem, da je številka o več deset tisoč potrebnih stanovanjih verjetno pretirana. Popolnoma je jasno, koliko prebivalcev živi v Sloveniji, izvedeli bomo, koliko je stanovanj in kako velika so, kar bo dalo jasno sliko o stanju na stanovanjskem področju," meni direktor SSRS.

Vir: http://www.dnevnik.si/novice/dnevnik/218483
Kopija: tukaj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Mesarska cesta Seznam forumov -> Gradivo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.